V mrazivých dnech Charita rozšířila stávající pomoc pro lidi bez domova

Ilustrační snímek: Richard Bouda

Uhodily mrazy a strávit noc „na ulici“ či jen dlouhodobý pobyt venku v zimě může být vysoce nebezpečné. Charita v tomto období pravidelně vyhlašuje krizový režim a posiluje kapacitu svých zařízení pro sociálně slabé, aby lidé žijící na ulici mohli pobýt v teple, dostali teplé jídlo a nápoje, případně i vhodné oblečení a obuv. Ve stávajících charitních noclehárnách a ubytovnách v azylových domech a denních centrech přibyla třeba nová lůžka nebo alespoň „teplé židle“ či prodloužení provozní doby.

Tříkrálová koleda skončila, sbírka podpoří stovky projektů pro lidi v nouzi

Kolednice z Dolní Lukavice na Přešticku. Foto: Radek Hora

Tříkrálové koledování v ulicích skončilo, koledníky s pokladničkou opatřenou logem Charity už dnes nepotkáte. V plném proudu je úřední rozpečeťování kolednických schránek a pečlivé sčítání obsahu. „Předběžné výsledky nás naplňují nadějí, že dárci štědře podpořili záměry naší sbírky pro pomoc lidem v nouzi. Výnos pomůže stovkám projektů zejména pro seniory, lidi s postižením, matky s dětmi v tísni, lidi bez domova a sociálně vyloučené. Všem dárcům i koledníkům ze srdce děkuji,“ říká ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.

Charito, díky!

Po dvaceti pěti letech práce Charity ČR musíme s uspokojením konstatovat, že svým působením zcela naplňuje slova Krista, který říká: Nepřišel jsem, aby se mi sloužilo, ale abych sloužil. Charita je tak i pro hledající tou nejpřístupnější tváří církve.
Čtěte celý novoroční úvodník kardinála Dominika Duky adresovaný Charitě.

Před Českou spořitelnou zněly latinsko-americké rytmy a chodil tříkrálový velbloud

Velbloud Achim v Tříkrálvém městečku před ČS

Ve středu 6. ledna vozil dvouhrbý velbloud Akim před budovou České spořitelny v Olbrachtově ulici v Praze 4 na hřbetě děti i dospělé. Před spořitelnou totiž odpoledne vyrostlo Tříkrálové městečko se stánky s nabídkou sladkých pochutin a s živou hudbou. Výtěžek z akce podpoří charitní Tříkrálovou sbírku.

VÁNOČNÍ SETKÁNÍ PRO OSOBY BEZ DOMOVA - pomoct můžete i Vy

Zapojili jsme se do akce, kterou pořádá sociální odbor m. č. Praha 14 pro potřebné lidi v našem okolí.

Co pro vás připravujeme na prosinec

I v posledním měsíci roku 2015 máme pro vás připravený bohatý program.

Začneme na vážnější téma - v rámci Klubu aktivních seniorů LIDUŠKA vás zveme na seminář o domácím násilí a syndromu týraní seniorů - v úterý 1. prosince.

Výdej oblečení potřebným proběhne tento měsíc dvakrát - 4. a 16. prosince.

Těšit se můžete i na svátek Sv. Mikuláše, který se bude slavit (kromě vás doma :) ) i u kostela Sv. Bartoloměje v Kyjích

Ve středu 16. prosince se dopoledne těšíme na naše maminky a na Bazárek a odpoledne bude patřit hezkému Vánočnímu setkání pro lidi bez domova, které organizujeme spolu s organizací Neposeda a Městskou částí Praha 14. Už teď můžete přinášet oblečení pro ty, kteří budou zimu trávit venku.

Uprchlíkům ve Slovinsku poskytuje lékařskou péči Charita Maďarsko

Lékaři z Charity Maďarsko sešívají chlapcovu ruku (Bahrang Mostaag, dobrovolník Charity Maďarsko, při práci (foto: Meabh Smith/Trocaire/Caritas).

Je chladný, špinavý den ve slovinském městě Dobova. Padá hustý déšť, šedivé nebe se mračí a všechno zahaluje mlha — tak popisuje Meabh Smith své dojmy z času stráveného v uprchlickém táboře na východě Slovinska.

Vyjádření Katolické Charity Francie k událostem 13. listopadu

Charita Francie (Secours Catholique Caritas France) vydala prohlášení k pařížské tragédii z pátku 13. listopadu 2015. Přihlásila se v něm k projevům arcibiskupa z Marseille, Georga Pontiera, a pařížského arcibiskupa, kardinála André Vingt-Trois. Věříme, že jejich moudrá slova naplní srdce i nás všech.

Listopadové upoutávky ve Farní charitě Praha 14

V listopadu otevíráme kurs "Práce s počítačem", rozbíháme příjem a následný "Výdej oblečení potřebným" a neopomeneme ani tradiční "Bazárek dětského oblečení".

Cenu Charity ČR obdrželo devět nominovaných

Zleva: R. Konečná, V. Švarc, M. Renzová, Evelin M. Habel, B. Kučera (T-Mobile), L. Curylo a Mons. P. Posád (Charita ČR), L. Gottwaldová (pro Janku Zbožínkovou), J. Swiderová, M. Malkusová, J. Eliáš a J. Zassiedko. Snímek Lubomír Kotek.

Devět pracovnic a pracovníků Charit obdrželo 31. října letošní Cenu Charity ČR. Toto ocenění je poděkováním a veřejným uznáním za nelehkou a obětavou práci vynikajících pracovníků, dobrovolníků a podporovatelů Charity ČR. Slavnostní předávání proběhlo v rámci 24. benefičního koncertu Arcidiecézní charity Praha v pražském Obecním domě.