V mrazivých dnech Charita rozšířila stávající pomoc pro lidi bez domova

Ilustrační snímek: Richard Bouda

Uhodily mrazy a strávit noc „na ulici“ či jen dlouhodobý pobyt venku v zimě může být vysoce nebezpečné. Charita v tomto období pravidelně vyhlašuje krizový režim a posiluje kapacitu svých zařízení pro sociálně slabé, aby lidé žijící na ulici mohli pobýt v teple, dostali teplé jídlo a nápoje, případně i vhodné oblečení a obuv. Ve stávajících charitních noclehárnách a ubytovnách v azylových domech a denních centrech přibyla třeba nová lůžka nebo alespoň „teplé židle“ či prodloužení provozní doby.

Tříkrálová koleda skončila, sbírka podpoří stovky projektů pro lidi v nouzi

Kolednice z Dolní Lukavice na Přešticku. Foto: Radek Hora

Tříkrálové koledování v ulicích skončilo, koledníky s pokladničkou opatřenou logem Charity už dnes nepotkáte. V plném proudu je úřední rozpečeťování kolednických schránek a pečlivé sčítání obsahu. „Předběžné výsledky nás naplňují nadějí, že dárci štědře podpořili záměry naší sbírky pro pomoc lidem v nouzi. Výnos pomůže stovkám projektů zejména pro seniory, lidi s postižením, matky s dětmi v tísni, lidi bez domova a sociálně vyloučené. Všem dárcům i koledníkům ze srdce děkuji,“ říká ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.

Charito, díky!

Po dvaceti pěti letech práce Charity ČR musíme s uspokojením konstatovat, že svým působením zcela naplňuje slova Krista, který říká: Nepřišel jsem, aby se mi sloužilo, ale abych sloužil. Charita je tak i pro hledající tou nejpřístupnější tváří církve.
Čtěte celý novoroční úvodník kardinála Dominika Duky adresovaný Charitě.

Před Českou spořitelnou zněly latinsko-americké rytmy a chodil tříkrálový velbloud

Velbloud Achim v Tříkrálvém městečku před ČS

Ve středu 6. ledna vozil dvouhrbý velbloud Akim před budovou České spořitelny v Olbrachtově ulici v Praze 4 na hřbetě děti i dospělé. Před spořitelnou totiž odpoledne vyrostlo Tříkrálové městečko se stánky s nabídkou sladkých pochutin a s živou hudbou. Výtěžek z akce podpoří charitní Tříkrálovou sbírku.

Uprchlíkům ve Slovinsku poskytuje lékařskou péči Charita Maďarsko

Lékaři z Charity Maďarsko sešívají chlapcovu ruku (Bahrang Mostaag, dobrovolník Charity Maďarsko, při práci (foto: Meabh Smith/Trocaire/Caritas).

Je chladný, špinavý den ve slovinském městě Dobova. Padá hustý déšť, šedivé nebe se mračí a všechno zahaluje mlha — tak popisuje Meabh Smith své dojmy z času stráveného v uprchlickém táboře na východě Slovinska.

Vyjádření Katolické Charity Francie k událostem 13. listopadu

Charita Francie (Secours Catholique Caritas France) vydala prohlášení k pařížské tragédii z pátku 13. listopadu 2015. Přihlásila se v něm k projevům arcibiskupa z Marseille, Georga Pontiera, a pařížského arcibiskupa, kardinála André Vingt-Trois. Věříme, že jejich moudrá slova naplní srdce i nás všech.

Listopadové upoutávky ve Farní charitě Praha 14

V listopadu otevíráme kurs "Práce s počítačem", rozbíháme příjem a následný "Výdej oblečení potřebným" a neopomeneme ani tradiční "Bazárek dětského oblečení".

Cenu Charity ČR obdrželo devět nominovaných

Zleva: R. Konečná, V. Švarc, M. Renzová, Evelin M. Habel, B. Kučera (T-Mobile), L. Curylo a Mons. P. Posád (Charita ČR), L. Gottwaldová (pro Janku Zbožínkovou), J. Swiderová, M. Malkusová, J. Eliáš a J. Zassiedko. Snímek Lubomír Kotek.

Devět pracovnic a pracovníků Charit obdrželo 31. října letošní Cenu Charity ČR. Toto ocenění je poděkováním a veřejným uznáním za nelehkou a obětavou práci vynikajících pracovníků, dobrovolníků a podporovatelů Charity ČR. Slavnostní předávání proběhlo v rámci 24. benefičního koncertu Arcidiecézní charity Praha v pražském Obecním domě.

Do charitní databáze již nabídly pomoc pro migranty čtyři stovky dobrodinců

Od spuštění charitní webové databáze pomoci uplynuly dva týdny. Během nich se do ní zaregistrovalo a nabídlo svoji pomoc více než 450 občanů a subjektů z celé ČR. Lidé nabízejí oblečení, potraviny, výuku i ubytovací kapacity.

„Krize není o migraci, krize je o solidaritě,“ míní Caritas Europa

Mnoho uprchlíků si přeje překročit hranice do Makedonie (foto: Arie Kievit/CORDAID).

Caritas Europa vyzývá hlavy států a vlád, aby uznaly, že Evropa nečelí pouze „migrační krizi“, ale spíše sociální, ekonomické a politické krizi obřích rozměrů, která tlačí miliony lidí napříč Evropou k bídě a stovky tisíc migrantů a uprchlíků vrhá do nejistoty.